Alegerea cainelui potrivit pentru tine

https://paypal.ro/wp-content/uploads/2021/03/akitapui-500x300.jpg

Adoptia unui caine este una dintre cele mai incitate decizii pe care le vei lua vreodata si in aceasi masura si una dintre cele mai importante!

Inaintea acestei decizii, este indicat sa te gadesti la stilul tau de viata deoarece este foarte important ca puiul de caine sa aiba aceasi personalitate ca si a ta.

Pedigree, metis sau rasă mixtă?

In Romania exista foarte multe rase din care poti alege, mai ales daca luam in considerare si cele mixte sau metise. In primul rand trebuie sa te hotarasti daca vrei o rasa pura sau mixta.

Daca alegi cainele cu pedigree ( sau rasa pura) vei avea ca avantaj faptul ca iti poti face o idee asupra dezvoltarii personalitatii lui. Poti estima dimensiunea patrupedului, textura blanii, caracterul si nivelul de energie. In plus vei fi avertizat cu potentialele lui probleme de sanatate la care este predispus si care pot afecta rasa din care face parte.

Daca vorbim de rasele metise, si acestea au un grad, mai mic, de previzibilitate. Rasele metise au parinti din doua rase pure diferite si tocmai de aceea poate fi dificil sa se stie care rasa va stabili aspectul sau personalitatea cainelui. O incrucisare de Ciobanesc German - Husky ar putea fi relaxata, debordand de energie sau niciuna dintre acestea.

Atunci cand vorbim de rase mixte ( cunoscute drept corcituri), au un istoric non-pedigree vast, desi uneori pot fi recunoscute caracteristicile rasei. Unul din avantajele alegerii unei rase mixte este ca adesea sunt mai sanatoase, deoarece au o gama mai mare de gene, rezultand in probleme ereditare minore.

Pui sau câine adult?

Atunci cand suntem in fata privirii puiului de caine, ne topim cu totul, puii de caine au ceva special care ii face irezistibili. Ei pot fi extrem de draguti dar asta nu inseamna ca un pui de caine este alegerea perfecta pentru tine.

Daca iei in calcul adoptia unui pui, sigur descoperi faptul ca sunt extrem de curiosi si dornici sa invete lucruri noi, fapt pentru care este imperativ necesar sa ai timp pentru dezvoltarea lui. Cu dragoste, dresaj si antrenament, puiul de caine se poate transforma intr-o capodopera de patruped. Dresajul este amuzant dar dificil in egala masura.

Daca ai timp si rabdare, vei avea o recompensa demna de laudat si toate eforturile pe care le depui vor construi o legatura puternica intre puiul de caine si stapan.

Optiunea de adoptare a unui caine adult are ca avantaj faptul ca ei au deja un nivel de dresaj si o personalitate deja construita. Majoritatea cainilor adulti au deja partea de socializare crescuta. Asta nu inseamna ca treaba este incheiata.

Din pacate, unii caini adulti ajunsi la adaposturi nu au avut norocul sa primeasca un camin iubitorm asfel incat acestia vin cu un bagaj emotional incarcat. Pentru ei este foarte important sa iti faci foarte mult timp si sa investesti in dragoste si rabdare. Colaborarea din timpul dresajului va ajuta la construirea unei relatii stranse si va sporii increderea caine-stapan.

Mascul sau femelă?

Ultimul lucru important pe care trebuie sa il stii atunci cand cauti un caine este daca doresti un mascul sau o femela.

Unii stapani sustin faptul ca femelele sunt mai usor de dresat si sunt mai iubitoare, in timp ce altii declara ca femelele sunt mai distante si independente. Masculii sunt cei considerati mai hotarati iar prin castrare ii poate face un pic mai usor de manevrat.

Cainii necastrati pot fi greu de stapanit.