Vrei ca in curand sa aduci in caminul tau un nou membru pentru a intregii familia? Bravo, super initiativa, dar te avertizam de la inceput ca animalul tau de companie va avea nevoie de multa atentie, dedicare si rabdare pentru a fi sanatos si fericit.

In articol vei afla care sunt principalii paraziti interni si externi care pot afecta starea de sanatate al cainelui, cum sa ii gasesti si sa te ocupi de deparazitare, in plus vei afla si despre cum poti preveni infectarea.

 

https://paypal.ro/wp-content/uploads/2021/04/d41586-020-01430-5_17977552-400x300.jpg

Principalii paraziti ce pot cauza sanatatea cainelui.

Parazitii cainelui pot fi impartiti in doua, asta ne va ajuta sa cunoastem cu ce inamici ne confruntam:

   1. Parazitii interni
  • Viermii lati - acestia pot fi recunoscuti in momentul in care gasim parti din ei in scaunul cainelui. Acestia au o marime de aprox. sase centimetrii lungime si provin din ingerare de fecale sau de purici. Printre simtome usor recunoscute se numara : mancarimea in zona dorsala, scaderea in greutate, pierderea apetitului si abdomenul umflat;
  • Viermii inelați - se deosebesc de cei lati prin lungime, acestia au o lungime medie intre 7 si 12 centimetrii. Conform medicilor, exista peste 200 de specii  de paraziti ce se hranesc cu alimentatia cainelui, partial digerata. Simptomele cele mai cunoscute sunt : diareea si voma sau umflarea abdomenului si pierderea stralucirii blanii;
  • Viermii cu cârlig - sunt deosebit de periculosi din cauza faptului ca se ataseaza de peretele intestinului subtire si incep sa se hraneasca cu sange. In cazul in care acestia se muta spre plamani pot provoca simptome precum cele ale pneumoniei. Se recomanda atentie sporita deoarece se poate transmite la om prin contactul fecalelor cu pielea;
  • Viermii bici - traiesc in intestinul gros si sunt greu de identificat deoarece nu depun multe oua pentru a putea fi observate la analizele scaunului cainelui. Simptomele sunt identice celor mentionate la viermii cu carlig dar pot intarzia sa apara;
  • Protozoarele  - Sunt principalii paraziti cu care este probabil sa intre in contact orice caine. Acesta are doua forme, una activa, atunci cand parazitul traieste in intestin si cea inactiva, in afara lui, acoperita de o carcasa. Cand cainele ingereaza carcasa se produce infestarea. Simptomele includ voma si diaree. Se recomanda atentie sporita deoarece poate afecta si omul.
   2. Parazitii externi
  • Căpușele -  sunt paraziții externi care pun cele mai multe probleme. Ele se indeparteaza foarte greu si in acelasi timp transmit diferite boli, atat la aniale cat si la oameni. Capusele se fixeaza pe piele si se hranesc cu sange. Atunci cand parazitii ajung in sange, sistemul imunitar lupta si le distruge, provocand totusi o anemie severa.
  • Puricii - Nu sunt la fel de periculosi precum capusele, dar se inmultesc pe tot parcursul anului. Muscaturile lor provoaca reactii alergice atat la caini cat si la oameni. Pot fi transmisi cu usurinta de la o gazda la alta si pot provoca infectia cu tenie atunci cand cainele inghite purici infectati.

Cum sa iti dai seama daca animalul tau de compania are paraziti intestinali?

Acesti paraziti intestinali pot fi depistati prin analizele fecalelor. Acest procedeu se realizeaza pentru a descoperi ouale sau parti din viermii eliminati. Diagnosticul poate fi pus si prin analiza simptomelor.

Principalele simptome pe care trebuie sa le monitorizati :

  • Abdomen balonat;
  • Scadere în greutate, chiar si in cazul unui apetit sanatos;
  • Diaree;
  • Varsaturi;
  • Oboseala;
  • Apatie;
  • Anemie;
  • Mancarimi în zona anala;
  • Pierderea luciului blanii si pielii;
  • Gingii palide.
https://paypal.ro/wp-content/uploads/2021/04/190606-border-collie-mc-1318_5b1706791f4ae9ddb3029540a98f7e08.fit-760w-500x350.jpg

Cum sa iti dai seama daca animalul tau de compania are paraziti externi?

Daca animalul tau de companie sufera din urma parazitilor externi, in principal acestia incep sa se scarpine intens in zona gatului, capului si a urechilor.

In cazul puricilor, cainele poate dezvolta o dermatita asemanatoare unei eczeme. Capusele afecteaza in mod special pierderea apetitului si apatia.

Pentru a descoperi puricii din blana cainelui, acesta trebuie pieptanat in raspar si asezat pe o suprafata de culoare deschisa (alba). Daca descoperiti puncte negre ce cad pe suprafata alba, inseamna ca acelea sunt excremente ale puricilor.

Pentru a descoperi capusele, este nevoie sa indepartezi blana cainelui mai ales in zona capului. Foloseste o sursa de lumina puternica si cauta orice umflatura prezenta la nivelul pielii.

Cum poate fi prevenita infectarea cu paraziti?

Asa cum stim faptul ca preventia este cel mai important tratament, sfaturile pe care le-ai citit pana acum cu siguranta te vor ajuta sa iti protejezi animalul de companie.

In primul rand, trebuie sa folosesti solutii de deparazitare externa periodica, in special vara. Cea mai sigura preventie este chiar zgarda antiparazitara, aceasta poate sa fie purtata fara nici un fel de complicatii.

In plus, daca ai mai multe animale de companie, trebuie sa le deparazitezi pe toate in acelasi timp. Nu ii lasa sa bea apa din balti sau sa se atinga de fecalele altor caini.

Acorda o atentie sporita alimentatiei lui. Evita sa iti hranesti cainele cu carne cruda ce il poate infecta cu unul din paraziti.

Aplica toate aceste sfaturi si cu siguranta, vei avea un caine sanatos si fericit.

0 0 vote
Acorda o nota
Primeste notificari
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments