origine Japonia

Akita Inu

Akita Inu este o rasă de câini originară din insula Honshu. Numele este împrumutat de la cel al prefecturii Akita, situată în partea de nord-vest, unde s-a stabilit că au apărut primele exemplare, prin secolul al XVII-lea, create în scopul participării la vânătoarea de urși, mistreți și alte animale mari.

Istorie

Conform tradiției încă menținută în Japonia, Akita Inu descind din legendarii câini de rasa Matagi. Analizele ADN îi plasează printre cele 14 cele mai vechi rase de câini domesticiți, deținători ai „genei ancestrale” a lupilor străvechi. De-a lungul timpului rasa a avut mai multe întrebuințări în țara natală, fiind, pe lângă asistent la vânătorile de cerbi și urși, câine de pază al reședințelor nobiliare, câine de luptă, animal de tracțiune pentru sanie și în serviciul forțelor de ordine/armatei.

Akita Inu se bucură de o imensă popularitate în Japonia, unde sunt considerați simbol național. Rasa este inclusă în lista celor șapte monumente ale naturii. Japonezii îi consideră cei mai loiali companioni și protectori ai casei. Akita Inu simbolizează prosperitatea și sănătatea. Există chiar și acum tradiția ca, la nașterea unui copil, părinții să primească în dar mici statuete reprezentând un Akita Inu, în semn de sănătate, fericire și viață îndelungată.

Întreținere

Îngrijire și sensibilitate la boli

Deseori acest câine obișnuiește să își facă singur toaleta, precum pisicile. Cea mai întâlnită cauză a mortalității la acești câini este cancerul. În timpul vieții această rasă este predispusă la boli precum displazia de șold, probleme cu ochii, lupus sau hipotiroidism. Fiind un câine de talie medie-mare, cu piept adânc, este supus riscului dilatației și torsiunii gastrice.

Condiții de viață

Este un câine rezistent la intemperii, se simte bine în aer liber. Preferă să trăiască într-o curte mare, bine împrejmuită, are nevoie de mișcare, exerciții, plimbări, alergări, înot.

Dresaj

Are o personalitate distinctă, puternică, de lider. Necesită dresaj ferm și insistent, cu accent pe supunere și respectarea comenzilor. Este inteligent și va ceda în fața autorității, cooperând bine la exerciții și comenzi. Dresajul trebuie condus de o persoană cu experiență, sigură și decisă, iar exercițiile trebuie să fie variate, pentru a nu se plictisi. Ferocitatea reprezintă o caracteristică ce nu poate fi eliminată din felul de a fi al acestui câine, dar prin dresaj poate fi ținută sub control.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Akita_Inu